Lulealvkaka

En mycket god mjukkaka som med fördel kan ätas i skärgården.

 

Lulealvkakan består av två delar, dels grundsmeten och glasyr. Lyckas man med smeten så är den så tjock att fyllningen skjunker ned en bit i smeten. Mums.

 

Ingredienser botten:

  • 125 gr margarin (smält)
  • 5 dl socker
  • 5 tsk vaniljsocker
  • 5 tsk bakpulver
  • 10 dl mjöl
  • 1 ägg
  • 3,5 dl mjölk

Hur gör bagaren?

Blanda mjöl, socker vaniljsocker och bakpulver tillsammans i en bunke och rör sedan ned smält margarin, mjölken och ägget. Smeten skall vara ganska tjock om man jämnför med sockerkaksdeg.

Glasyr:

  • 300 gr margarin
  • 3 dl socker
  • 4,5 dl havregryn
  • 5 tsk kanel

Sätt alla ingredienser i en form och rör den till en porös massa.

Sätt nu bottensmeten i en form (lite mindre än en ugnsform) med bakplåtpapper i botten och smörj gärna med lite fett på papper och kanter. Bred ut smeten jämt över ytan och sprid sedan glasyren över smeten med jämna mellanrum. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 10-15 minuter eller till den fått en gyllenbrun färg.

Tillbaka